Foto: Det Kongelige Bibliotek

Webinar: Dansk kolonihistorie i Vestindien

Mandag, 25. november 2019 - 9:00

”Blinde Vinkler” – introduktion til nyt undervisningsmateriale for 9.-10. klasse og ungdomsuddannelser.

Får I henvendelser om litteratur eller kilder, der handler om kolonihistorie? Fra studerende, der skal skrive opgaver, fra lærere eller andre interesserede? Så er det en idé at henvise til et nyt undervisningsmateriale fra Det Kgl. Bibliotek. Biblioteket har mange historiske kilder, der er tilgængelige digitalt, og som der linkes til i materialet.

På webinaret giver seniorforsker Mette Kia Krabbe Meyer en introduktion til nogle af de kilder, der findes i det Kgl. Biblioteks samlinger og til de kildepakker med tilhørende arbejdsspørgsmål, som de indgår i.

Undervisningsmaterialet er udarbejdet med udgangspunkt i den roste udstilling Blinde vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien

De tre vestindiske øer St. John, St. Croix og St. Thomas var dansk koloni fra 1600- og 1700-tallet til 1917, hvor Danmark solgte øerne til den amerikanske stat. I undervisningsmaterialet fokuseres der på billeder - fra tidlige kobberstik i rejsebeskrivelser og landkort til familiefotografi, postkort og nutidige rejsereklamer. Litterære beskrivelser indgår også i et mindre omfang. Eleverne får en viden om, hvordan billeder og litteratur har været del af 300 års kolonihistorie og metodiske redskaber til at forstå dem som kilder, der fremmer bestemte opfattelser. Det handler om fortiden, men det handler i lige så høj grad om nutiden. I materialet indgår der en række samtidskunstværker, som sætter kolonihistorien og vores kollektive erindring til debat i dag, mens lydinstallationen What Lies Unspoken giver et indtryk af, hvordan vi forstår billederne hver især og i dialog med hinanden.

Mette Kia Krabbe Meyer er cand.mag. og Ph.d. i Kunst- og Kulturvidenskab og arbejder til daglig som seniorforsker i Specialsamlinger på Det Kgl. Bibliotek i København. Hun har medkurateret udstillingen Blinde vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien, som blev vist på Det Kgl. Bibliotek 19.5.2017- 3.2.2018 og har sammen med Ph.d. Sine Jensen Smed og cand.mag. Nina Sauerland udarbejdet undervisningsmaterialet

Tilmeld dig webinaret her

Medarbejdere på folkebiblioteker og undervisere i 9.-10. klasse og ungdomsuddannelser samt elever og studerende med interesse i dansk kolonihistorie

Mandag, 25. november 2019 - 9:00 - 10:00

Webinaret foregår online, og kræver blot at du har adgang til en PC. Det er en god ide at have høretelefoner på. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til Mette Kia via chat funktion i løbet af webinaret.

Torsdag, 21. november 2019 - 12:00