Fællesskaber og Community Building på Bibliotekerne (Gentofte)

Forestillingen om, hvad et moderne folkebibliotek er, har været i opbrud gennem de seneste mange år. Idéen om biblioteket som en serviceinstitution, der først og fremmest fandt sin berettigelse i at levere adgang til en fysisk eller digital materialesamling er blevet udfordret. Strømmen af publikationer og medieproduktioner er blevet stadig lettere tilgængelig, og adgang til viden og oplevelser er for de fleste mennesker blevet et mindre problem. I den forstand kan samlingen ikke længere i sig selv legitimere biblioteket.

Til gengæld forekommer bibliotekernes egentlige formål, som det er formuleret i biblioteksloven (at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet) lige aktuelt. Blot har de greb, det er relevant at benytte sig af, forandret sig. En af de tilgange, der samler sig opmærksomhed omkring på bibliotekerne, er community building. For hvor behovet for adgang til information til overflod er dækket for de fleste, oplever mange biblioteker en tiltagende efterspørgsel på nogen at være sammen med om at dele viden og blive klogere i fællesskab.

Borgernes motivation for at opsøge fællesskaber kan være meget forskellig – man kan være på jagt efter nogle at dyrke en interesse eller udforske et område med, nogle at samtale om litteratur med, nogle at optræde eller udstille for, nogle at udvikle idéer eller producere kunsthåndværk med, nogle at samarbejde med om at skabe lokale begivenheder, eller...

Fælles for alle de mange tilgange til at skabe fællesskaber er, at det stiller nye krav til bibliotekerne og deres medarbejdere. For at lykkes som community-facilitator er det nødvendigt, at bibliotekerne fokuserer mindre på, hvordan de kan dække brugerbehov i lokalsamfundet ved at levere serviceydelser og i stedet skærper blikket for hvilke ressourcer og kompetencer i lokalsamfundet, der kan sættes i spil på biblioteket.

Så snarere end at se på lokalsamfundet som en samling af mennesker, der mangler noget, som vi kan give dem, må vi betragte dem som en ressource, der kan medvirke til at skabe biblioteket.

Læs mere om forløbet her.

Ingen har postet indhold endnu.

Tilknytning

Kommende arrangementer

Ingen kommende arrangementer

Følgere

Slagelse Bibliotekerne
Frederikssund Bibliotekerne
Ballerup Bibliotekerne
Allerød Biblioteker
Rødovre Kommunebiblioteker
Vordingborg Bibliotekerne
Frederikssund Bibliotekerne
Solrød Bibliotek
Ballerup Bibliotekerne
Vesthimmerlands Biblioteker
Hillerød Bibliotekerne
Københavns Biblioteker
Københavns Biblioteker
Hillerød Bibliotekerne
Roskilde Bibliotekerne
Glostrup Bibliotek
Rødovre Kommunebiblioteker
Frederikssund Bibliotekerne
Gentofte Bibliotekerne