Foto: Colourbox.com

Styrk børns læselyst – udvikling af indsatser der batter! (Vest)

Onsdag, 24. oktober 2018 - 9:00
Herning

I 2017 udkom den store og længe ventede undersøgelse af børns læsevaner fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker: ”Børns læsevaner 2017 – overblik og indblik”. Undersøgelsen blev fulgt op med indsatsen ”Greb til læselyst”, hvor rigtig mange biblioteksformidlere deltog og fik den første pejling af konklusioner og anbefalinger i forhold til at understøtte læselysten hos børn.

Vi når børnene via deres voksne
I dette forløb, som varer to dage, arbejder vi videre med konklusioner fra rapporten, der peger på, at vejen til at give inspiration til børns læsning er via voksne, der er tættere på børnene end bibliotekaren. Derfor vil forløbet have fokus på at udvikle en bredspektret indsats særligt overfor forældre til børn i alderen 9-13 år og overfor aktører i skolen såsom lærere, PLC-vejledere og læsevejledere.

Lisbeth Vestergaard, projektleder for Styrk børns læselyst ved Tænketanken for Fremtidens Biblioteker, kommer og holder et inspirationsoplæg på dag 1, med overskriften: Indblik og udsyn med afsæt i læsevaneundersøgelsen – med særligt fokus på greb 1 og 3 fra ”Fem greb til læselyst”

Vi samarbejder på de to dage om at udvikle målgruppefokuserede aktiviteter og indsatser, der understøtter at aktører i skolen og forældre er godt klædt på til at støtte op om børns læselyst. Vi idegenererer, udvælger og forfiner aktiviteter og arbejder med hvordan aktiviteterne kan blive fleksible, så alle biblioteker har mulighed for at kunne bruge dem efterfølgende.

Mellem de to dage skal deltagerne arbejde videre i egen kontekst ved at teste en konkret idé/prototype i forhold til at blive klogere på, om ideen til en aktivitet er bæredygtig. Erfaringerne og den nye viden bruger vi på sidste dag til at skærpe fokus for aktiviteterne.

Ved afslutningen af forløbet vil der være formuleret aktivitetsskitser til målgruppespecifikke indsatser. Disse indsamles af CB-konsulenterne til viderebearbejdning, hvorefter, der vil blive udarbejdet et aktivitetskatalog som alle landets biblioteker kan lade sig inspirere af og tilpasse til deres lokale kontekst.

Ved at deltage i forløbet får deltagerne:

  • Et overblik over anbefalingerne fra undersøgelsen i forhold til at skabe læselyst
  • Mulighed for at arbejde i dybden med nogle af konklusionerne fra læsevaneundersøgelsen
  • Et rum til udvikling af bæredygtige ideer og indsatser sammen med engagerede kolleger fra hele regionen, faciliteret af udviklingskonsulenter fra Centralbibliotekerne.

Efter forløbet vil alle biblioteker modtageinspirationsmateriale, der vil indeholde aktivitetsskitser med fokus på indsatser målrettet lærere, PLC-vejledere, læsevejledere og forældre.

Forløbet er en del af centralbibliotekernes nationale kompetenceudviklingssamarbejde og vil derfor også blive afviklet i  Gentofte/Roskilde  

 

Ingen har postet indhold endnu.

Der er ikke nogle indlæg i denne gruppe.

Der er ikke nogle dokumenter i denne gruppe.

Målgruppe

Deltagerne skal have lyst til at udvikle aktiviteter, der har voksne i skolen og forældre som målgruppe, ligesom deltagerne skal være indstillet på at afsætte ca. en halv dag mellem møderne til at teste aktiviteten på målgruppen i en prototypisk form.
Det vil være en fordel at have deltage i forløbet ”Greb til læselyst”, men det er ikke en forudsætning. 

Det praktiske

Afholdes

Onsdag, 24. oktober 2018 - 9:00 - 15:15
Onsdag, 28. november 2018 - 9:00 - 15:15

Kontaktperson

Adresse

Herning Bibliotekerne
Østergade 8
7400 Herning,
Danmark

Bemærkninger

Der er ankomst og kaffe fra kl.8.45 - 9.15 hvor kurset starter
Desuden serveres frokost og eftermiddagskaffe. Prisen dækker udelukkende forplejning.

Tilmelding

Pris

500,00 kr.

Pladser i alt

50

Ledige pladser

34

Tilmeldingsfrist

Mandag, 15. oktober 2018 - 16:00

Deltagere

I alt 16 deltagere

Aabenraa Bibliotekerne
Aabenraa Bibliotekerne
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne
Struer Bibliotek
Struer Bibliotek
Hedensted Bibliotekerne
Billund Bibliotekerne
Billund Bibliotekerne
Ikast-Brande Bibliotek
Skive Bibliotek
Aalborg Bibliotekerne
Aalborg Bibliotekerne
Skive Bibliotek
Herning Bibliotekerne
Viborg Bibliotekerne
Viborg Bibliotekerne