Centralbibliotekerne medfinansierer eReolen 2016-17

10. juni 2016

eReolen Global lanceres i en ny og udvidet udgave fra 13.06.16 eReolen Global har det seneste år kørt som en test for at finde ud af, om der er interesse for tilbuddet i Danmark. De overordnede erfaringer fra teståret viser stor efterspørgsel og især på lydbøger, gode romaner og Young Adult-bøger.

Centralbibliotekerne og eReolen har besluttet i fælleskab at finansiere indkøbet og arbejdet med servicen også i 2016-17. Der er altså ikke udgifter forbundet med anvendelsen af Global for de enkelte biblioteker.

Teamet af materialevælgere er nu gået i gang med at købe nye titler ind, og er allerede så langt, at de kan love masser af nye titler i næste uge (uge 24). Der er naturligvis særlig fokus på de førnævnte områder, og derudover kommer der også masser af nye biografier og børnebøger. Materialevælgerne bruger erfaringerne fra teståret og kigger på titeludbud og de rigtige udlånsmodeller for at ramme det relevante indhold. Langt de fleste af titlerne fra 2015 vil fortsat være tilgængelige på eReolen Global. Stort set alle lydbøgerne har vi fortsat med i servicen, da næsten alle er indkøbt i en forretningsmodel, hvor vi kan beholde titlerne.

Vi har i det første år indkøbt 25 rejseførere fra Lonely Planet under abonnementsvilkår. Titlerne har kunnet lånes frit i det år abonnementet løber. Det har været en stor succes, og vi indkøber derfor 50 titler fra Lonely Planet, der er tilgængelige fra næste uge under samme vilkår. Der bliver også plads til andre rejsebøger, men de vil fungere på licensvilkår, så her skal brugere reservere, hvis alle licenser er udlånt. Derudover inddrager vi fortsat gratistitler fra Projekt Gutenberg. Det er titler uden for ophavsret, som stilles gratis til rådighed.

Størstedelen af budgettet (600.000 kr.) vil blive brugt til at indkøbe titler i juni, men nye titler vil komme til løbende, så også mange af efterårets og vinterens nye udgivelser når at komme med. Der er afsat 400.000 kr. til at indkøbe materialer i efteråret, hvor OverDrive løbende har tilbud på nogle udvalgte materialetyper. Der afsættes desuden et beløb til supplering af titler ved mange reservationer.

Vi har prioriteret at bruge størstedelen af pengene allerede her i juni. Det er der flere grunde til. For det første har efterspørgslen efter blandt andet gode lydbøger, romaner og gode og spændende titler til de større børn medført, at vi har lange reserveringskøer på en del titler. Dem skal vi have nedbragt. For det andet udløber licenserne på en del af titlerne, så de skal forlænges her i juni. For det tredje vil vi gerne have et så stort og flot udbud allerede her op til sommerferien, så vores brugere kan finde god ferielæsning allerede fra midten af juni. Det betyder også at bibliotekerne kan begynde at markedsføre tilbuddet til brugerne, da Global begynder at få så mange titler, så brugerne kan finde gode titler på ”hylderne” og noget for de fleste målgrupper fra børn til voksne og fra krimilæseren til dem, der foretrækker god faglitteratur. Det nye budget for eReolen Global i 2016-17 betyder, at vi kan mere en 3 doble indholdet på Global.

Vi indkøber selvfølgelig både faglitteratur og skønlitteratur, men vi har nogle indsatsområder i 2017. På børneområdet er det overvejende skønlitteratur, der indkøbes. Vi har fokus på titler til børn fra alderen 10-13, men også på Young Adult titler. De sidste har der været meget stor efterspørgsel efter på Global i det første år. Et andet fokuspunkt er lydbøger, her har vi afsat en pæn portion af pengene, for at kunne matche den store efterspørgsel, der er. Derudover kommer der selvfølgelig masser af gode romaner. Der kommer også spændende og nye titler inden for genrer som thriller/krimi, science fiction, fantasy og horror.

Du kan følge eReolen Global på centralbibliotek.dk under menupunktet licenser eller ved at følge dette link. Her holder vi dig opdateret med information inden for området.