Tema 9: Maden mellem os

22. november 2018

Sammen med Danmarks Radio går Bibliotekernes Temasamarbejde i marts og april på opdagelse i maden som kulturfænomen og som samlingspunkt. Med fællesspisninger, kulinare eksperimenter og nytænkning af samtalekøkkenet bliver forårets tema en ekstraordinær begivenhed, der vil binde landet sammen på tværs af land, by og koge-øer. For med koncepter som Den Store Bagedyst er det allerede bevist, at mad og madkultur kan tryllebinde den danske befolkning på tværs af generationer og baggrund. Bevæbnet med et nyt (endnu hemmeligt) tv-koncept starter kampagnen på DR og bibliotekerne i uge 10 - og deltager du i temasamarbejdet kan du springe på helt frem til uge 15, hvorfra vi skruer op for gasblusset og induktionskomfuret og koger kampagnen helt ind til tre sidste skarpe og velsmagende peakuger – i uge 15, 16 og 17.

Har du endnu ikke tilmeldt dit bibliotek - så kan du nemt gøre det her

Bibliotekernes Temasamarbejde samler landets folkebiblioteker i nationale fælleskampagner med Aalborg Bibliotekerne som koordinator. ’Maden imellem os’ er Temasamarbejdets 9. fælleskampagne.

Læs mere om Bibliotekernes Temasamarbejde her

Ny workshop-strategi 
I forbindelse med dette års temasamarbejde afprøves en ny tilgang til workshop-processen. I stedet for at samle alle landets biblioteker til én stor workshop, lægges der i denne omgang op til, at hvert enkelt centralbibliotek afholder sin egen idé-workshop i egen region. For flere har det været en udfordring at skulle afsætte tid til transport, når workshoppen afholdes i en fjerntliggende region; men Temasamarbejdet håber også, at der med det nye regionale ophæng bliver mere plads til at diskutere den lokale forankring og styrke ejerskabet til idéerne. De regionale workshops afholdes i løbet af januar måned, og i den nærmeste fremtid inviterer dit centralbibliotek til workshoppen med en opfordring til at komme og være med til at præge samt udforme idéer og koncepter til ‘Maden mellem os’. Efter afholdelsen af de regionale workshops vil Temasamarbejdets Sekretariat samle idéerne på tværs af regionenerne i et overordnet idékatalog, som temaets tilmeldte biblioteker modtager som en del af temapakken. 

Kampagnens ophæng – mere end mæt
Vi ved, at mad løsner tungebåndet, og giver os noget at tale om, og ud fra en biblioteksvinkel er der rige perspektiver i at se ‘Maden mellem os’ som et aktiv for den dialog og mellemmenneskelige samtale, som er en af bibliotekets centrale opgaver. 

29 % af danskerne mener, at maden er mindre vigtig end det at spise den sammen med nogen. Samtidig viser undersøgelser, at det faktisk kun er 32 procent af danskerne, der spiser deres aftensmåltid sammen med to eller flere. 

Ambitionen med ‘Maden mellem os’ er at få os til at tænke over, hvilken rolle mad spiller som bindeled imellem mennesker - og hvordan vi bruger og kan bruge mad til at blive mere end mætte. Kampagnen kommer derfor i sin essens til at handle mere om maden som opskrift på samvær - end om opskrifter på sovs. På tværs af generationer vil hovedmålgrupperne være familier og børn – men også barnløse unge og voksne, hvor aftensmåltidet ofte er en soloforestilling (1.1 millioner mennesker). 

Læs evt. yderligere om dansk madkultur her.

Spørgsmål?
Har du spørgsmål til kampagnen, så kontakt endelig Bibliotekernes Temasamarbejde: temasamarbejde@aalborg.dk
 

Forfatter

Jes Folden Hyldig: 
jes.hyldig@aalborg.dk