Best practice om læsning i familien og i fritiden

Torsdag, 26. september 2019 - 9:30
Herning

Læsevaneundersøgelsen Børns læsevaner 2017 viste blandt andet, at børn og unge bruger mindre tid på læsning i fritiden end tidligere, at de i høj grad forbinder læsning med skolen, og at hver tredje slet ikke læser uden for skolen. Samtidig er forbruget af digitale medier eksploderet. Det lyder som en god udfordring for bibliotekerne, og der er da også iværksat en lang række projekter rundt omkring i landet, som på forskellig vis tager handsken op. På denne best practice-dag om læsning i familien og i fritiden tager vi temperaturen på bibliotekets rolle, når det kommer til at styrke børns og unges læselyst uden for skole og dagtilbud.

Målet med dagen er, at du som deltager får ny viden, inspiration, adgang til netværk og mulighed for at udvikle nye kompetencer i kobling til praksis.

Vi begynder dagen med inspirationsoplæg, hvor du kan få den nyeste viden på området. Først giver Theresa Schilhab, dr.pæd. og lektor på DPU, et indblik i sin forskning i forskellen på analog og digital læsning (NB: videooptagelse). Dernæst vil Lisbet Vestergaard fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker fortælle om forældrenes rolle i børns læselyst og om projektet "Digitalt myteri", der bl.a. skal inspirere børn til at tage fat på det digitale læseunivers.

Herefter har du mulighed for at deltage i tre praksisnære workshops, hvor du sammen med kolleger fra regionen dykker ned i og ’smager på’ nogle af de tiltag og projekter rundt omkring i landet, der skal få flere børn og unge til at læse – både analogt og digitalt.

Dagen slutter af med, at vi kobler den nye viden til egen praksis.

Du kan se det endelige program til højre her på siden.

Tilmeldingsfristen er den 19. september. Hvis du interesserer dig for emnet, men ikke har mulighed for at være med på dagen, kan du klikke på "Følg", så får du automatisk besked, når der bliver lagt nyt materiale på siden.

Indsatsområdet ”Børn, litteratur og læsning”
Der er i disse år stort fokus på biblioteksformidling til børn og udvikling af biblioteks rolle i arbejdet med at understøtte børn i at læse, skrive og bruge sproget i hverdagen gennem mødet med litteratur. Herning Bibliotekerne igangsatte i foråret 2019 indsatsområdet ”Børn, litteratur og læsning” med det formål at styrke og udvikle bibliotekernes indsats over for børn. Målet er at sikre, at ”Børn, litteratur og læsning” gives særlig opmærksomhed, og at der udvikles en række tilbud, der sammen skaber mulighed for metodisk klarhed som en vej til at forankre viden og kompetencer i ny praksis.

Best practice-dagen er et tilbud under årets strategiske indsatsområdeDet er den sidste i en række af i alt tre best practice-dage:

23.05.2019: Best practice inden for åben skole-tilbud

18.06.2019: Best practice inden for bibliotekers samarbejde med dagtilbud

26.09.2019: Best practice - Læsning i familien og i fritiden

Derudover afholdes to temadage under overskriften ”børneformidlerens forståelse af egen rolle”:

(Dato følger!): Temadag om børnelitteratur og debat

19.11.2019: Temadag om den gode formidler

Program for best practice-dagen

Kære alle

Så kan I finde programmet til vores best practice-dag om læsning i familien og i fritiden her på siden - med forbehold for indfald og småjusteringer.

Der er plads til flere deltagere på dagen, så hiv endelig fat i jeres formidlerkolleger. Tilmeldingsfristen er den 19. september.

Vi ses i Herning den 26. september :-)

Mange hilsner
Tine

Program for best practice-dagen

Kære alle

Vi ses i Herning den 26. september :-)

Mange hilsner
Tine

Der er ikke nogle dokumenter i denne gruppe.

Tilknytning

Biblioteksansatte i Region Midtjylland, der arbejder med at udvikle tilbud til at styrke læsning og læselyst i fritiden og i familierne.

Torsdag, 26. september 2019 - 9:30 - 16:00

Østergade 8