Foto: colourbox.dk

Betjening af gymnasieelever på folkebibliotekerne (øst)

Torsdag, 4. oktober 2018 - 9:30
Hellerup

Ambassadørnetværket for folkebibliotekernes digitale produkter inviterer til temadag:

Temadagen giver et overblik over ungdomsuddannelsernes forskellige opgavetyper og krav og undersøger især, hvordan man som folkebibliotek kan opkvalificere den betjening, der kan gives til de studerende, der besøger biblioteket. Samtidig vil vi gerne inspirere til samarbejde og erfaringsudveksling mellem folkebibliotek og uddannelsessted.

Forløbigt program:

09.30 - 10.00: Kaffe og velkomst

10.00 – 10.15: Nyt fra netværket

10.15 – 11.00: Besøg af lokal gymnasielærer der fortæller om opgavetyper, krav, vejledning, lærerens forventninger til biblioteket mm. Hvordan supplerer vi hinanden, så vi hjælper eleven bedst muligt?

11.00 – 11.15: Kort pause

11.15 – 12.15: Forfatter og bibliotekar Trine Toft giver inspiration til den gode betjening af ”Google-generationen”. Om elevernes behov, om den lærende bibliotekar – og om vigtigheden af at tale samme sprog.

12.15 – 13.15: Frokost

13.15 – 14.00: 'Studieunivers til ungdomsuddannelserne' ved Anne Wendelbo Helmig og jeg Karin Lund Frello
I projektet ’Studieunivers’ har bibliotekerne i Esbjerg, København, Ballerup og Aarhus udviklet et studieunivers i DDB CMS’et, som gør det lettere for de unge på ungdomsuddannelserne at finde bibliotekernes digitale materialer, som især er relevante for de unge, når de skal skrive opgaver. Som afsæt for projektet er der lavet en brugerundersøgelse blandt elever på ungdomsuddannelserne i kommunerne, der har undersøgt elevernes adfærd og vaner indenfor informationssøgning. Formålet med studieuniverset har været at udvikle en indgang til bibliotekernes digitale materialer, som tager højde for elevernes adfærd i forbindelse med informationssøgning.

14.00 - 14.15: Kaffepause

14.15  – 15.00: Indlæg fra Esbjerg bibliotekerne omkring deres betjening af studerende ved Karin Grøndahl Sørensen

15.00 – 15.30  Kampen om gymnasieeleverne ved Dina Lemming Pedersen/Gentofte Hovedbibliotek og Aurehøj gymnasium
Der er i øjeblikket stort fokus på studerendes evne til at lave fornuftige søgninger på nettet og i biblioteksdatabaser. Men hvem skal lære dem god søgeadfærd? Skole- og/eller gymnasielærere? Gymnasie- og/eller folkebibliotekarer?
Med udgangspunkt i dagens oplæg lægger vi op til en snak om, hvordan vi hjælper gymnasieeleverne bedst muligt fra hvert vores ståsted.

Tak for i dag

En tilsvarende temadag afholdes på Vejle Centralbibliotek 2. oktober 2018

Ros og Statistik

Først og fremmest tak for en god dag i Vejle d. 2. oktober. Jeg har skrevet en masse noter fra alle de spændende fremlæg. Jeg sidder og kigger på disse, og kunne godt tænke mig at høre om det er det muligt at få tallene fra den spørgeskemaundersøgelse som Aarhus havde udarbejdet til projektet https://www.aakb.dk/ombibliotekerne/projekter/studieunivers-til-ungdomsu....