Foto: Gentofte Bibliotekerne

Fordybelser – hvordan vinder bogen kampen mod Netflix?

Mandag, 2. september 2019 - 9:00
Hellerup

På denne temadag sætter vi fokus på voksnes læsevaner og muligheden for at påvirke dem.

Digitale streamingtjenester, sociale medier, podcasts og andre tidsrøvere konkurrerer om vores opmærksomhed, og det er et faktum, at vi i dag bruger mindre og mindre tid på at læse skønlitteratur. De mange skærme, vi omgiver os med, udfordrer vores evne til at fordybe os i læsning, men forskere pointerer, at det lykkeligvis er en evne, der kan trænes op igen.

Forskning viser også, at læsning er den mest stressreducerende aktivitet med 68 % - mere effektiv end at gå tur i naturen, lytte til musik eller drikke en kop te eller kaffe - og at 30 minutters læsning, inden man falder i søvn, forbedrer kvaliteten og dermed udbyttet af ens søvn. Andre undersøgelser peger på, at læsning af skønlitteratur modvirker eller reducerer psykiske lidelser som depression og angst, og at læsning forebygger eller mindsker symptomerne ved Alzheimers.

På denne temadag skal vi gå i dybden med læsningens kvaliteter og sammen udforske strategier for, hvordan biblioteket kan skabe mere rum til fordybet læsning i travle menneskers hverdag.

Program for dagen:

08.45-09.00: Morgenmad

09.00-09.15: Velkommen og kort intro til projektet Fordybelser - læserum til det travle menneske v/ Christine Fur Fischer

09.15-10.15: Dr. Pæd. lektor Theresa Schilhab: Nye kognitions- og neurovidenskabelige studier viser, at tænkning og viden bygger på perceptuelle, multimodale, emotionelle og sansemotoriske processer. Kropslige erfaringer og vores sanser er dermed involveret i avancerede funktioner som sproglig mening og forståelse. Hvad betyder det for læsning af skønlitteratur? Får vi fx kropslige oplevelser af at læse? Og hvad sker der med kognition og tænkning, når vi læser mindre?

10.30-11.30: Ph.d.-stipendiat Kristiane Hauer: Læsning som fordybelsesrum - Hvad er det for en fordybelse, vi oplever, når vi læser? Og hvilken rolle spiller de konkrete rammer – tiden, stedet og den fysiske bog – for den fordybede læseoplevelse.

11.30-12.00: Frokost

12.00-13.00: Læseseance v/ projektgruppen bag projektet Fordybelser

13.00-14.00: Professor i litteratur og leder af forskningsprojektet ”Uses of Literature” 2016-2021 Anne-Marie Mai: Fordybelse - Hvordan vinder bogen kampen mod Netflix?

14.15-14.55: Projektet RO(man(TID) v/ litteraturformidler ved Vesthimmerlands Biblioteker Mette Drejer Jørgensen

14.55-15.00: Afrunding og farvel

Tilknytning

Temadagen henvender sig til alle biblioteksansatte, der vil vide mere om læsning og læsevaner.

Mandag, 2. september 2019 - 9:00 - 15:00

Gentofte Centralbibliotek
Øregårdssalen
Ahlmanns Allé 6
2900 Hellerup,

Heldagstemadag. Der serveres morgenbrød, frokost og eftermiddagskaffe. Prisen dækker udelukkende forplejning. Der vil blive faktureret for den reelle udgift, hvorfor der kan blive opkrævet et lavere beløb end angivet.

250,00 kr.

Pladser i alt