Moderator - forny bibliotekets demokratiske rolle (Roskilde)

Tirsdag, 28. august 2012 - 9:30
Roskilde

En temadag om at formidle til et publikum

Dagen handler om at være interviewer ved forfattersamtaler og debatter, ordstyrer,
facilitator og samtalepartner – kort sagt at være moderator.
At formidle et budskab foran et publikum på den rigtige måde er vigtigere end nogensinde.
Det kan være alt fra at introducere foredragsholdere, være ordstyrere og til at gennemføre en samtale med en forfatter eller interviewe en faglitterær person.
Som en del af bibliotekets demokratiske rolle er det et voksende behov, at vi faciliterer og gennemfører debataktiviteter. F.eks. for at sætte lokalt spot på samfundsaktuelle emner - på valg – eller for at give anderledes indgangsvinkler på forfatterarrangementer.

Det giver behov for kompetencer i hvordan vi formidler, sådan at vi både sikrer os, at debattørens eller forfatterens budskab går igennem og at publikum samtidig inviteres med i samtalen.
Man behøver ikke være et ”naturtalent” – vi kan lære at optræde i rollen som samtalepartner og interviewer.

Få praktiske råd om:
Hvordan du sikrer at debattøren eller forfatteren får de rigtige oplæg til at fortælle.
Hvordan publikum inviteres med i samtalen.
Hvordan du træner dig selv til at stå foran et publikum.

Program:

9.30 – 10
Ankomst og morgenbrød

10 – 10.15
Velkomst ved centralbiblioteket

10.15 -11.15
Bibliotekar Peter Søholm og Ove Hesselbjerg Rasmussen fra Aalborg Bibliotekerne
fortæller om deres erfaringer med at ”stå foran et publikum” i debatcafeer og forfattersamtaler.

11.15 -11.25

11.30 – 12.30
Journalist og litteraturanmelder Liselotte Wiemer, weekendavisen gennemgår interviewteknikkens grundregler og giver råd og ideer til metoder.

12.30 – 13.30
Frokost

13.30 - 14.30
Efter frokost introducerer Liselotte Wiemer en lille praktisk øvelse, som tager udgangspunkt i
bibliotekernes konkrete udfordringer med rollen som moderator.

14.30-15.15
Kaffe og gensidig erfaringsudveksling mellem deltagerne om afholdelse af disse typer
aktiviteter.

15.15 – 15.30
Afrunding og kom godt hjem

Undervisere:

Liselotte Wiemer er cand. phil. i dansk og har siden 1993 været litteraturanmelder på danske dagblade, herunder 10 år på Weekendavisen. Hun underviser i kommunikation, filosofi og formidling, og har de sidste fem år været foredragsholder på "Introduktion af bogsæson", hvor hun står for dansk og nordisk litteratur. Hun har desuden introduceret opstart af læsekredse rundt om i landet og har selv interviewet adskillige forfattere.

Ove Hesselbjerg Rasmussen og Peter Søholm har de seneste år udviklet et nyt koncept med debatcafeer med samfundsaktuelle emner. F.eks. om det at miste dem vi holder af, om alkoholmisbrug, og om krav til børnefamilien. Som biblioteksansatte interviewer de paneldeltagerne og inviterer publikum med i debatten.
Samtidig har de erfaring som moderatorer på Litteraturfestivalen Ordkraft, som de har været med til at starte, og som i foråret 2012 samlede fulde huse på Nordkraft

Gratis for Roskildes CB-område, øvrige 500 kr. Ved manglende framelding senest to dage før pålægges et gebyr på 500 kr.

Tilknytning

Alle biblioteksansatte der arbejder med formidling i praksis og som ønsker at få praktiske værktøjer til det at være moderator.

Tirsdag, 28. august 2012 - 9:30 - 15:30

Salen, Roskilde Bibliotek
Dronning Magrethes Vej 14
4000 Roskilde,