frivillighed og Civilsamfund

Temadag om at skabe et bæredygtigt samspil mellem frivillige, civilsamfund og biblioteker

Torsdag, 7. marts 2019 - 8:30
Skanderborg

Frivillighed, civilsamfund, samskabelse og aktive medborgere er på alles læber. I Region Midtjylland har vi derfor valgt at gøre frivillighed og det aktive civilsamfund til et regionalt modningsområde, hvor vi i løbet af 2019 vil afsøge frivillighed som begreb og afdække udfordringer og muligheder for biblioteker ift. at arbejde med frivillige og et aktivt civilsamfund. Temadagen er et kick-off til det strategiske modningsområde.

Skanderborgs vision: Mennesker Møder Mennesker

På temadagen får du mulighed for at høre Skanderborgs Kommunaldirektør Lisbeth Binderup. Hun vil løfte sløret for, hvad der ligger bag kommunens vision: Mennesker Møder Mennesker? Skanderborg er bl.a. kendt for deres arbejde med Kommune 3.0 og har igennem mange år haft et stærkt fokus på at fremme aktivt medborgerskab og samskabelse med borgerne.

Visionen i praksis

Tina Bjerre Grimstrup, leder af Ry Bibliotek vil efterfølgende fortælle om hvordan de arbejder med at omsætte visionen og mindsettet bag i bibliotekets praksis.

Tendenser i frivilligheden og nye typer frivilligt engagement

Vi får også besøg af Ingerfair, der er Danmarks største virksomhed, der udelukkende er specialiseret i den frivillige verden. Du får her et kvalificeret indblik i nyeste viden om frivilligheden i Danmark. Chefkonsulent Marie B. Holdt vil lægger op til en refleksion om, hvad du skal tage højde for, hvis du ønsker at skabe bæredygtige frivilligmiljøer. Hun vil give et indblik i de nyeste tendenser indenfor frivillighed, så du bliver klogere på, hvordan de nye typer frivillige fordrer en ny måde at tænke og organisere frivillige på, hvor selvorganiseret og ad hoc frivillighed vinder frem.

Workshop: Hvordan skaber vi bæredygtige frivilligmiljøer?

Dagen byder naturligvis også på en mulighed for at reflektere over den nye viden, egen praksis og at viden- og erfaringsudveksle med kollegaer fra de andre biblioteker i regionen. På workshoppen dykker vi ned i, hvordan vi skaber bæredygtige frivilligmiljøer og i grupper bliver der stillet skarpt på følgende emner, så du er klar til at gå i gang, når du kommer hjem:

Hvorfor involvere frivillige?

Det grundlæggende spørgsmål, når man vil engagere frivillige, er ’hvorfor?’ Hvilken værdi ønsker vi? Involveres frivillige for at få flere bruger på bibliotekerne? Er det for at give brugerne mulighed for at arrangere aktiviteter for dem selv? Eller?

Hvor meget og hvordan skal borgerne involveres?

Rammerne for frivilligheden skal være tydelige, uanset om de er meget snævre eller om der er god plads til, at de frivillige selv kan sætte dagsordenen. Men hvad er rammerne, hvordan skaber man dem og hvordan involverer vi borgerne i processen?

Hvordan agerer vi som professionelle i et frivilligmiljø?

Når der engageres frivillige, får de ansatte nye roller som ledere af frivillige. Hvordan skabes balancen mellem de frivilliges motivation og bibliotekets behov - samtidig med, at andre opgaver også skal løses?

 

Der er plads til 40 deltagere. Temadagen gennemføres ved minimum 25 deltagere.

Ingen har postet indhold endnu.

Målgruppe

Temadagen henvender sig til bibliotekschefer, -ledere, -konsulenter og nøglemedarbejdere, der arbejder med frivillighed / involvering af civilsamfund.

Det praktiske

Afholdes

Torsdag, 7. marts 2019 - 8:30 - 15:30

Adresse

Skanderborg Kulturhus
Parkvej 10
8660 Skanderborg,
Danmark

Bemærkninger

Selve temadagen er gratis, men der betales 250 kr. for forplejning (morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe)

Tilmelding

Pris

250,00 kr.

Pladser i alt

40

Ledige pladser

11

Tilmeldingsfrist

Torsdag, 14. februar 2019 - 12:00

Deltagere

I alt 29 deltagere

Skanderborg Bibliotek
Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne
Skanderborg Bibliotek
Viborg Bibliotekerne
Vejle Bibliotekerne
Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne
Herning Bibliotekerne
Vejle Bibliotekerne
Odder Bibliotek
Odder Bibliotek
Haderslev Bibliotekerne
Kolding Bibliotekerne
Syddjurs Bibliotek
Syddjurs Bibliotek
Viborg Bibliotekerne
Silkeborg Bibliotekerne
Skanderborg Bibliotek
Syddjurs Bibliotek
Syddjurs Bibliotek
Herning Bibliotekerne
Herning Bibliotekerne
Silkeborg Bibliotekerne
Silkeborg Bibliotekerne
Silkeborg Bibliotekerne
Horsens Bibliotek