eReolens efterårskonference - trends og tendenser inden for digital læsning og lyd

Torsdag, 15. november 2018 - 9:30
Middelfart

eReolens efterårskonference
Trends og tendenser inden for digital læsning og lyd

Torsdag d. 15. november 2018 kl. 9.30
Middelfart Bibliotek, Middelfartsalen

Litteratur er i stigende grad noget, vi finder på en tablet eller en smartphone. Hvad end det er gennem ørerne eller med øjnene, læser vi digitalt som aldrig før, og alt tyder på, at tendensen kun vil blive større i de kommende år. I samarbejde med Danmarks Biblioteksforening og Tænketanken Fremtidens Biblioteker inviterer eReolen til en konference, der skal gøre os klogere på tendenser og trends inden for digital læsning og lyd.

Fire eksperter stiller skarpt på trends og tendenser inden for e-bøger, lydbøger og podcasts og kommer med deres bud på, hvordan fremtiden vil forme sig.

Konferencen henvender sig til medarbejdere og ledere, der beskæftiger sig med eller interesserer sig for digital læsning, e-bøger, lydbøger og podcasts.

Dagens moderator: Lotte Hviid Dhyrbye, Tænketanken Fremtidens Biblioteker

Program:

9.30-10.00: Ankomst og morgenmad

10.00-10.15: Velkomst og introduktion
Ved Jakob Heide, bestyrelsesformand i eReolen

10.15-11.00: Bibliotekerne og de digitale bøger
Michael Moos-Bjerre, analysefirmaet Moos-Bjerre

Brugen af de digitale kulturtjenester stiger drastisk, og interessen for de digitale bibliotekstilbud vokser også støt. Med fokus på de digitale bøger og udviklingen i det felt giver Moos-Bjerre et bud på, hvordan bibliotekerne og eReolen kan udnytte dette potentiale i udviklingen af digitale strategier og fremtidens bibliotek.

11.00-11.15: Temadiskussion ved bordet: De digitale bøgers potentiale for fremtidens bibliotek

11.15-12.00: Digital udvikling i den svenske bogbranche

Sölve Dahlgren, CEO & chefredaktør på Boktugg

Dahlgren vil give os et view over den digitale udvikling i den svenske bogbranche og vil desuden belyse, hvilken rolle de svenske biblioteker har i denne udvikling. Ikke mindst vil han give et bud på, hvilke nye aktører der er på vej ind, samt hvordan udviklingen fra papir til skærm udfordrer forretningsmodellerne for bogbranchen.

12.00-12.15: Temadiskussion ved bordet. Hvilken betydning vil streamingtjenesterne få for litteraturens- og bogbranchens udvikling i fremtiden?

12.15-13.00: Frokost fra Brasserie Svanen

13.00-13.45: Alle går rundt og hører stemmer

Susanna Sommer, radio- og podcastproducent

I sit oplæg tager Sommer os med på opdagelsesrejse i lyd- og podcastverdenen. Hun præsenterer de stærkeste trends inden for lyduniverset lige nu og fortæller, hvorfor og hvordan lyd og stemmer skaber fascinerende fortællinger, hvorfor vi har brug for den auditive intimitet i en moderne medievirkelighed, og hvorfor podcast lige pludselig er blevet det nye sort.

13.45-14.00: Temadiskussion ved bordet: Er fremtidens litteratur på lyd?

14.00-14-15: Kort kaffepause

14.15-15.00: Børnelitteraturens nye til- og ombygninger
Sarah Mygind, Institut for Kommunikation og Kultur – Børnelitteratur, Aarhus Universitet

Mygind vil give et indblik i, hvordan den aktuelle medievirkelighed og digitaliseringen påvirker børnelitteraturen og dens udtryk. Bl.a. vil hun fortælle om, hvordan producenter og udviklere af apps, e-bøger og spil til børn anvender og udbygger fiktive figurer og fiktionsuniverser, som oprindeligt har været bundet til den trykte bog og traditionel læsning.

15.00-15.15: Temadiskussion i grupper: Hvordan kan de digitale formater være med til at styrke læseglæde og -kompetencer hos børn?

15.15-16.00: Uddeling af eReolen-prisen 2018

På baggrund af nomineringer fra brugere og biblioteker uddeles eReolen-prisen for hhv. Bedste Indlæser og Bedste biblioteksformidler af digitale bøger.
Herudover afsløres eReolens mest udlånte titler i 2018.

16.00.16.15: Afrunding og tak for i dag

Jakob Heide, bestyrelsesformand i eReolen

Om oplægsholderne

Michael Moos-Bjerre

Moos-Bjerre har bl.a. beskæftiget sig med analyser af biblioteker, brugere, borgere og digital udvikling og biblioteksservices gennem en årrække – og har bl.a. udarbejdet rapporten Digital biblioteksstrategier for Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren er journalist, forfatter og chefredaktør for det svenske site Boktugg.se som tager med læserne bagom kulisserne i bogbranchen. Han følger med spænding digitaliseringen af bogbranchen og forsøger at se det fra alle aktørers perspektiv: forfattere, forlag, boghandlere, biblioteker og læsere.

Susanna Sommer

Susanna Sommer er prisbelønnet radio- og podcastproducent og ekstern lektor i radio på SDU. Hendes produktionsselskab producerer serier og temaer til DRs P1 og P2 og podcasts til organisationer, virksomheder og museer.

Sarah Mygind

Sarah Mygind er forsker ved Center for børns litteratur og medier, Aarhus Universitet. Hun forsker i digital børnelitteratur, bevægelser på tværs af medier og hvordan digitalisering påvirker litteraturens kredsløb fra forfatter til læser samt dens æstetiske udtryk. Hun er desuden underviser ved Institut for Kommunikation og Kultur, selvstændig projektleder, anmelder og konsulent.

Der er ikke nogle indlæg i denne gruppe.

Der er ikke nogle dokumenter i denne gruppe.

Torsdag, 15. november 2018 - 9:30 - 16:15

Ansvarlig